Orzeźwiająca sałatka z bulgurem, warzywami i natką pietruszki, która wywodzi się z kuchni arabskiej. Idealna na lekki lunch!
składniki:
- bulgur - 50 g
- woda - 120 ml
- ogórek szklarniowy - 1 szt.
- pomidor - 3 szt.
- cebula młoda - 2 szt.
- natka pietruszki - 1 natka
- liscie mięty - 0.25 natka
- skórka i sok z cytryny - 0.5 szt.
- oliwa z oliwek, extra virgin - 3 łyżki stołowe
- sól
- pieprz czarny, mielony
przyrządzanie:
-
- Umyty bulgur należy wsypać do garnka, zalać wodą i zagotować. Kiedy woda zacznie wrzeć, zdjąć z ognia, przykryć i odstawić kaszę, żeby napęczniała.
- Ogórek, pomidory (bez pestek) i cebulę pokroić na drobne kawałki.
- Drobno posiekać natkę pietruszki i liście mięty.
- Warzywa przełożyć do dużej miski, dodać przyprawy, wsypać ugotowany bulgur, startą skórkę i sok z cytryny. Całość zalać oliwą z oliwek, doprawić do smaku solą i pieprzem i starannie wymieszać.