Pyszne danie, bardzo aromatyczne.
składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- czerstwa bułka
- mleko do namoczenia bułki
- pół cebuli
- sól, pieprz
- papryka słodka mielona
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- makaron tagliatelle
- sos boloński
- olej
- żółty ser
przyrządzanie:
- Namocz bułkę w mleku. Do miski włóż mięso, wbij jajka, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz wyciśniętą bułkę, a także przyprawy i bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej masy formuj kuleczki i obtaczaj w bułce tartej. Usmaż pulpeciki.
- Ugotuj makaron. Podgrzej sos. Do garnka z makaronem wlej ciepły sos. Dobrze wymieszaj.
- Na talerz przełóż najpierw pulpeciki. Całe danie posyp startym na tarce żółtym serem.