Pasta o wiosennym smaku i wyglądzie.
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
pęczek zielonych szparagów
100 g wędzonego łososia
500 g makaronu tagliatelle
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
100 ml słodkiej śmietanki
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
przyrządzanie:
Szparagi obrać tylko u dołu, około 1/3 długości, odcinając zdrewniałe końcówki. Związać w pęczek bawełnianą, białą nitką i gotować we wrzątku z dodatkiem cukru i soli przez około 5 minut.
Łososia pokroić na nieduże kawałki. Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, a następnie wrzucić pokrojone na dwu- trzycentymetrowe kawałki szparagi oraz łososia. Wlać śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, doprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Dodać posiekany koperek. Następnie do sosu wrzucić odsączone tagliatelle. Chwilę podgrzewać i podawać na podgrzanych talerzach.