Tahini jest to pasta na bazie nasion sezamu. Bardzo łatwa w przygotowaniu - wystarczą tylko dwa składniki. Można z powodzeniem używać jej do humusu lub domowej chałwy.
składniki:
- 4 szklanki ziaren sezamu
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
przyrządzanie:
- Sezam wysypać na suchą dużą blaszkę i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200ºC na około 10 minut. W trakcie można sezam zamieszać. Powinien się lekko zarumienić, nie może zbrązowieć ani się przypalić. Wyjąć, odstawić do ostudzenia (sezam można również uprażyć na suchej patelni).
- Po tym czasie sezam zmiksować z olejem za pomocą malaksera lub blendera na gładką masę (zajmie to kilkanaście minut). W masie nie powinno być widocznych ziaren sezamu.
- Tahini można przechowywać w zakręconym słoiku, w lodówce, do 2 miesięcy.