Sajgonki to popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej.Dziś proponujemy wersję wegetariańską.
składniki:
-
grzyby mun 8
-
makaron ryżowy 50 g
-
marchewka 1
-
cebula 1
-
papryka 1
-
kapusta pekińska
-
sos sojowy
-
papier ryżowy
-
sól
-
pieprz
-
olej
przyrządzanie:
Grzyby mun zalać gorącą wodą, po 20 minutach odcedzić, odkroić nóżki i pokroić w cienkie paski. Makaron ryżowy włożyć do miski, zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem. Po 3 minutach odcedzić i pokroić w paski o długości ok. 5 cm. Marchewkę obrać, pokroić w cienkie paski. Cebulę pokroić w piórka. Kapustę pekińską i paprykę pokroić w cienkie paski o długości ok. 5 cm. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić przygotowane warzywa. Podsmażyć do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Placki z papieru ryżowego zanurzać na 2 sekundy w letniej wodzie i położyć na deskę, by zmiękły. Na każdy placek nakładać dużą łyżkę nadzienia. Przykryć nadzienie papierem, zagiąć rogi i zawinąć sajgonkę. Smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju na złotobrązowy kolor.