Pyszna tarta cytrynowa z niesamowitą bezą na wierzchu. Wygląda cudownie, a smakuje jeszcze lepiej! Przekonajcie się sami.
składniki:
spód:
- 200 g mąki
- 2 żółtka
- 100 g masła
- 30 g cukru pudru
- 2 łyżki bardzo zimnej wody
- szczypta soli
nadzienie:
- 250 ml wody
- sok wyciśnięty z 4 cytryn
- 160 g cukru
- 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g masła
- 3 żółtka
beza:
- 4 białka
- 250 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
przyrządzanie:
Jak przygotować spód?
Masło, mąkę, sól, cukier mieszamy i rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtka, wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą, chłodzimy w lodówce przez minimum pół godziny.
Ciasto wałkujemy. Przekładamy ciasto do formy, nakłuwamy widelcem i chłodzimy 15 minut w lodówce.
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 20minut.
Czas na nadzienie…
W miseczce mieszamy sok z mąką i żółtkami. W rondelku rozpuszczamy masło, następnie w kolejności dodajemy (cały czas mieszając i podgrzewając na bardzo małym ogniu) cukier, wodę i mieszankę żółtek z mąką. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia. Studzimy.
I na koniec beza!
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną.
Na podpieczony spód wykładamy ostudzoną masę cytrynową, przykrywamy ją pianą z białek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut, aż piana zacznie się delikatnie rumienić.