Szybka tarta na bazie ciasta francuskiego i szaragów. To ostatnie podrygi dla tych warzyw, warto nacieszyć się nimi do następnego sezonu! A tarta rozpływa się w ustach!
składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- pęczek szparagów
- opakowanie mozarelli
- 1 pomidor
- 2 łyżki startego Parmezanu
- małe jajko
- rozmaryn
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Ucinamy twarde końcówki szparagowe. Pomidora kroimy w plasterki.
-
Mozzarelle kroimy w plasterki.
-
Ciasto rozwijamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
-
Nakłuwamy widelcem, brzegi smarujemy jajkiem i wstawiamy na 10 minut do piekarnika ustawionego na 180 stopni.
- Po tym czasie wyciągamy ciasto i układamy na nim wszystkie podane składniki. Posypujemy przyprawami.
- Wkładamy do piekarnika na następne 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i oprószamy dodatkowo Parmezanem startym na tarce. Podajemy na ciepło z keksem kwaśnej śmietany.