Pyszne ciasto, słodkie i orzeźwiające.
składniki:
- 250 g mąki
- 140 g masła
- łyżeczka cukru pudru
- łyżeczka soli
- owoce
- 500 ml mleka
- 2 jajka
- 90 g cukru
- 20 g cukru waniliowego
- łyżka mąki pszennej
przyrządzanie:
- Mąkę wsyp do miski, dodaj 125 g pokrojonego na drobne kawałki masła.
- Zrób w mące wgłębienia, wsyp cukier i sól. Wymieszaj, dodając stopniowo pół szklanki wody.
- Nie zagniatając uformuj kulę i odstaw na 4 godziny.
- Przenieś ciasto na stolnicę. Rozciągnij palcami i złóż na pół, rozwałkuj na grubość 4 mm.
- Formę wysmaruj masłem, rozłóż ciasto, przyciśnij opuszkami palców, tak, aby dociskało do ścianek formy.
- Zagotuj mleko, wymieszaj składniki, dodaj do nich mleko i gotuj mieszając przez 2 minuty.
- Owoce ułóż na tarcie posmarowanej przygotowanym kremem.