Tarta porowa – podawana na zimno, pokrojona na małe kawałki może stanowić przekąskę. Podawana na ciepło może również być daniem głównym.
Składniki na ciasto:
- 180 g mąki
- 125 g masła
- odrobina wody
- sól
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagnieść. Jak się nie chce skleić, to można dodać odrobinę zimnej wody. Następnie włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę na tarte. Dobrze jest ciasto nakłuć np. widelcem, żeby zbytnio nie urosło w trakcie pieczenia. Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC, do zrumienienia.
Składniki na farsz:
- sucha kiełbasa (może być myśliwska, salami, kabanos lub jakakolwiek inna – ja tym razem dałam suchą krakowską)
- 2 pory
- papryka peperoni (mała czerwona)
- troszkę wędzonego boczku
- 200 g żółtego sera
- przyprawy: estragon, pieprz cayenne, sól
- musztarda dijon
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki
- przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne
Przygotowanie:
Suchą kiełbasę, boczek pokroić w słupki lub w kostkę, jak kto woli i podsmażyć na odrobinie oleju. Pory przekroić wzdłuż na pół, a potem pokroić na około 3 mm krążki i razem z pokrojoną w kostkę papryczką dodać do wędliny. Wszystko podsmażyć jeszcze około 5 – 7 minut, dodając jednocześnie przyprawy.
Przygotować sos beszamelowy. Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i mleko – wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek. Dodać przyprawy i cały czas mieszać na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje.
Pory i wędlinę zalać gęstym sosem, jednocześnie dodając starty żółty ser. Całość wymieszać. Podpieczone ciasto posmarować musztardą i wyłożyć na nie masę.
Całość zapiekać około 20 minut w temperaturze 200ºC. Można podawać na zimno lub jako ciepłe danie.