Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Tarta porowa

Tarta porowa – podawana na zimno, pokrojona na małe kawałki może stanowić przekąskę. Podawana na ciepło może również być daniem głównym.

Składniki na ciasto:

  • 180 g mąki
  • 125 g masła
  • odrobina wody
  • sól

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagnieść. Jak się nie chce skleić, to można dodać odrobinę zimnej wody. Następnie włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę na tarte. Dobrze jest ciasto nakłuć np. widelcem, żeby zbytnio nie urosło w trakcie pieczenia. Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC, do zrumienienia.

Składniki na farsz:

  • sucha kiełbasa (może być myśliwska, salami, kabanos lub jakakolwiek inna – ja tym razem dałam suchą krakowską)
  • 2 pory
  • papryka peperoni (mała czerwona)
  • troszkę wędzonego boczku
  • 200 g żółtego sera
  • przyprawy: estragon, pieprz cayenne, sól
  • musztarda dijon

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne

Przygotowanie:

Suchą kiełbasę, boczek pokroić w słupki lub w kostkę, jak kto woli i podsmażyć na odrobinie oleju. Pory przekroić wzdłuż na pół, a potem pokroić na około 3 mm krążki i razem z pokrojoną w kostkę papryczką dodać do wędliny. Wszystko podsmażyć jeszcze około 5 – 7 minut, dodając jednocześnie przyprawy.
Przygotować sos beszamelowy. Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i mleko – wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek. Dodać przyprawy i cały czas mieszać na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje.
Pory i wędlinę zalać gęstym sosem, jednocześnie dodając starty żółty ser. Całość wymieszać. Podpieczone ciasto posmarować musztardą i wyłożyć na nie masę.
Całość zapiekać około 20 minut w temperaturze 200ºC. Można podawać na zimno lub jako ciepłe danie.