składniki:
- 250 dag mąki
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 125 dag masła
- jajko
- sól
- opakowanie mrożonego szpinaku
- opakowanie sera mozzarella
- 200 g sera feta
- 100 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- gałka muszkatołowa
przyrządzanie:
- Mąkę posiekać z miękkim masłem, jajkiem i solą, dodać wody, ile ciasto zabierze. zarobić na gładko, zagnieść kulę. Odłożyć na 30 minut do lodówki.
- Zeszklić cebulę, dodać szpinak, całość poddusić. Doprawić czosnkiem, gałką muszkatołową. Farsz ostudzić, a następnie dodać fetę pokrojoną w kostkę.
- Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na miarę tortownicy, oblepić spód i boki blaszki, wcześniej wysmarowanej masłem. Nakłuć widelcem.
- Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.
- Śmietanę wymieszać z dwoma jajkami i dodać do szpinakowego farszu.
- Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie i wstawić do piekarnika jeszcze na 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypać tartę mozzarellą.