Tarta z białą czekoladą i mandarynkami. Słodka, ale orzeźwiająca pokusa smaków.
składniki:
- kostka masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
KREM:
- 300 g białej czekolady
- 180 ml śmietanki kremówki 30%
ORAZ:
- 4 mandarynki
przyrządzanie:
- Składniki na tartę połączyć i wyrobić szybkimi ruchami elastyczne ciasto. Wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 h.
- Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim spód i boki formy. Ciasto na spodzie podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Krem: rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Wlać śmietankę i nie przerywając mieszania podgrzewać na małym ogniu aż czekolada połączy się ze śmietanką w jednolitą gęstą masę.
- Wyjąć formę z lodówki i zalać masą czekoladową i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut. Następnie wyjąć i ozdobić obranymi mandarynkami.