składniki:
Szyba tarta na bazie ciasta francuskiego z figami na górze. Wygląda przepięknie, a smakuje jeszcze lepiej!

przyrządzanie:
- Ciasto francuskie wyłóż na formę do pieczenia tart lub zwyczajnie na blaszkę i nadaj mu ładny kształt
- Ponakuwaj widelcem, posmaruj całym opakowaniem serka
- Figi dokładnie umyj, wysusz i pokrój na małe plasterki
- Ułóż ładnie na serku
- Masło roztop
- Posmaruj nim figi
- Piecz około 25 minut w temperaturze 170 stopni, możesz posypać pudrem po wystygnięciu i upieczeniu
- Możesz posmarować jeszcze ciepłą, ale upieczona tartę dżemem
uwagi:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 10 fig
- 250 g ricotty
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek dowolnego dżemu
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














