Chociaż sezon na owoce już dawno za nami, to jednak warto zatrzymać ten przepis i wykorzystać go w przyszłym roku. Oto idealna tarta z malinami i płatami migdałowymi!!!
składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki,
- 1/2 kostki margaryny Palma z Murzynkiem,
- 1 jajko,
- 2 łyżki cukru pudru,
- szczypta soli.
- 1 opakowanie śmietankowego budyniu,
- 1 szklanka bitej śmietany,
- 1 opakowanie serka homogenizowanego (naturalny lub waniliowy),
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- 2-3 szklanki malin, w zależności od wielkości owoców,
- 1 opakowanie płatków migdałowych.
przyrządzanie:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy margarynę (posiekaną nożem na drobne kawałeczki), jajko, cukier puder oraz sól i połowę opakowania migdałowych płatków.
- Całość zagniatamy. Wyrobione na gładką masę ciasto wkładamy do lodówki (najlepiej w folii do żywności, by nie wyschło) i trzymamy tam ok. godziny.
- Następnie wypełniamy schłodzonym ciastem formę do tarty.
- Ciasto w foremce nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, na 25 minut.
- W tym czasie gotujemy budyń. Gdy ostygnie, dodajemy do niego bitą śmietanę, serek oraz cukier puder.
- Całość delikatnie mieszamy. Później pozostaje rozsmarowanie kremu na przestygniętym już lekko cieście i posypanie resztą migdałowych płatków. A na samym wierzchu układamy – soczyste maliny.