Ciekawa propozycja na pyszna przekąskę lub danie główne.
składniki:
- 100 g mrożonego ciasta francuskiego
- czerwona cebula
- pół piersi z kurczaka
- pół opakowania fety
- 10 czarnych oliwek
- pół czerwonej papryki
- zioła prowansalskie
- jajko
- oliwa
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Ciasto lekko rozmróź. Cebulę pokrój, zeszklij na oliwie. Mięso pokrój w kostkę, oprósz ziołami prowansalskimi i solą. Obsmaż na oliwie na złoty kolor.
- Paprykę i oliwki drobno pokrój, fetę rozkrusz.
- Ciastem wyłóż formę do tarty lub uformuj z niego prostokąt z brzegiem.
- Wyłóż na ciasto wszystkie składniki farszu, posyp ziołami prowansalskimi i pieprzem.
- Brzegi jajka posmaruj rozmąconym jajkiem.
- Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.