Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Tarta z tuńczykiem

Treściwe, obfite w cenne składniki odżywcze, a zarazem bardzo smaczne danie główne.

czas: 30 min przygotowanie + 30 min pieczenie

liczba porcji: 4

składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki
10 dag masła
1 żółtko
2 łyżki wody

Nadzienie:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
po 3 łyżki selera korzeniowego i cebuli startych na tarce
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
pół szklanki mleka
pół szklanki wywaru jarzynowego
2 jaja
2 łyżki soku z cytryny
1 czubata łyżka posiekanych kaparów
3 łyżki startego na tarce sera gouda
szczypta curry, świeżo zmielony pieprz, sól, słodka papryka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

przyrządzanie:

Z podanych składników zagnieść szybko gładkie ciasto, które uformować w kulę i – owinięte w folię aluminiową – włożyć do lodówki.


Przygotować w tym czasie nadzienie. Cebulę zeszklić w dużym rondlu. Dodać seler oraz odsączonego tuńczyka. Chwilę smażyć. Wsypać mąkę i curry. Wlać wywar jarzynowy i mleko. Gotować ok. 10 min. Wymieszać następnie z serem, kaparami, sokiem z cytryny przyprawami. Gdy lekko ostygnie, dodać roztrzepane jajka.


Ciasto rozwałkować, wykleić nim wysmarowaną tłuszczem formę do tart. Podpiec. Na podpieczone ciasto wylać nadzienie. Posypać z wierzchu posiekaną natką. Piec ok. 20 min. w temperaturze 180 stopni.