Błyskawiczna tarta ze śliwkami i orientalnym posmakiem. Nie zastanawiajcie się. Zachęcamy do wykonania tego smacznego deseru!
składniki:
- 300 g mąki pszennej
- kostka masła
- szklanka cukru
- 1 jajko
- 1 kg śliwki węgierki
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka kardamonu
- łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania
przyrządzanie:
- Śliwki dokładnie umyj, przekrój na połówki, usuń pestki, wysusz na ręczniku papierowym
- Mąkę przesiać, masło posiekać w drobną kostkę, dodać cukier, na środek wbić jajko i szybko zagnieść ciasto.
- Ciasto włożyć do lodówki na min. 1h.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 C.
- Ciasto rozwałkować na stolnicy, wyłożyć formę, nakłuć widelcem i położyć na wierzch śliwki, posypać kardamonem i cynamonem
- Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni
- Po wystudzeniu posypać pudrem
- Jeśli chcesz możesz wykonać wzorek widoczny na zdjęciu. W tym celu zostaw sobie około 1/3 ciasta, rozwałkuj i wytnij długie paski. Następnie nałóż je w podany wzór na śliwki przed włożeniem do piekarnika.