Nadzienie z kawioru i chudego twarogu sprawia, iż tartaletki nie tylko atrakcyjnie wyglądają i smakują, ale są też zdrową przekąską
czas: 30 minut + 1 godzina chłodzenia ciasta
liczba porcji: 6
składniki:
250 g mąki
70 g margaryny
1 żóltko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
sól
tłuszcz do smarowania formek
125 g chudego twarogu
100 g kawioru
pół cytyrny
kilka liści sałaty do dekoracji
przyrządzanie:
Z mąki, margaryny, żółtka, proszku do pieczenia, szczypty soli i kilku łyżek wody szybko zagnieść ciasto, które owinąć folią aluminiową i na godzinę włożyć do lodówki.
Następnie cienko je rozwałkować, wykrawać kółka wielkości foremek do tartaletek i ywkładać nimi natłuszczone foremki. Każdą nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni.
Twaróg pokroić na małe kostki, cytynę sparzyć i pokroić na cienkie plasterki, a każdy na cztery części.
Do wystudzonych tartaletek nakładać po kilka kostek sera, łyżeczkę kawioru oraz po kawałku cytryny. Układać na półmisku udekorowanym liści sałaty.