Co podać na przyjęcie w domu? A może masz ochotę na kolację na ciepło? Oto pyszne tartaletki z kruchego ciasta z ciągnącym się serem cheddar, serem gorgonzola i pieczarkami.
składniki:
Na ciasto kruche:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 5 średniej wielkości pieczarek
- 100 g sera gorgonzola
- 3 ząbki czosnku
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i gruboziarnisty pieprz
- kilka plasterków sera cheddar
przyrządzanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, przygotowujemy ciasto; na stolnicę wysypujemy mąkę oraz sól, robimy wgłębienie do którego wlewamy żółtko oraz pokrojone w mniejsze kawałki masło. Szybki wyrabiamy ciasto, a następnie wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy na stolnicy uprzednio posypanej mąką. Na wysmarowanych masłem foremkach starannie układamy ciasto. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoto przez 15-20 minut.
W między czasie przygotowujemy nadzienie: Na oliwie z oliwek podsmażamy ząbki posiekanego czosnku na złoto. Dodajemy pokrojone w kostkę umyte pieczarki i dusimy, aż woda odparuje. Dodajemy ser gorgonzola. Doprawiamy do smaku. Farsz wzbogacamy smakiem chrupiących orzechów włoskich. Mieszamy.
Nakładamy farsz na taratelki, a na to po plasterku sera cheddar. Zapiekamy chwilę w piekarniku do rozpuszczenia się sera.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem