To danie pokochają wszyscy miłośnicy orientalnych smaków. Tajskie curry z kurczakiem zachwyca połączeniem przypraw, smakiem i aromatem!
składniki:
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w paski
- 1 łyżeczka czerwonej (lub żółtej) pasty curry
- 1 mała puszka (200 ml) mleka kokosowego
- 5 łyżek śmietanki kremówki
- cukier trzcinowy do smaku
- zielone liście np. szpinaku, roszponki lub rukwi wodnej
przyrządzanie:
- Filet z kurczaka doprawić solą (lekko, bo pasta curry jest już słona) oraz pieprzem. Pokroić na kawałki i obsmażyć (w woku lub na patelni) na większym ogniu na łyżce oliwy, razem z pokrojoną papryką. Pod koniec smażenia dodać pastę curry.
- Wlać mleko kokosowe i gotować aż sos zredukuje się o połowę i zgęstnieje. Dodać śmietankę kremówkę. Wymieszać i doprawić cukrem trzcinowym. Przełożyć do miseczek, posypać lekko zrumienionym na suchej patelni sezamem i udekorować zielonymi liśćmi.