Klasyczne tiramisu podane w pucharku- po prostu pycha.
składniki:
- 3 żółtka
- 250 g serka mascarpone
- 100 g cukru
- 300 g śmietany 36%
- opakowanie śmietan fix
- szklanka kawy
- paczka biszkoptów
- gorzka czekolada
przyrządzanie:
- Śmietanę ubij mikserem, dodając fix do śmietany.
- Do garnka wlej wodę, zagrzej. Gdy będzie się gotować, do miski wrzuć żółtka i cukier. Nad wrzącą wodą ubij na pulchną masę. Odstaw do ostygnięcia.
- Do innego naczynia wrzuć serek mascarpone, dodaj ubite żółtka, zmiksuj. Następnie dodaj śmietanę.
- Zaparz kawę.
- Biszkopty maczaj w kawie i wyłóż na spód pucharka, następnie wyłóż trochę kremu i przykryj kolejną warstwę biszkoptów. Wyłóż następną porcję kremu.
- Włóż do lodówki na 3 godziny. Całość posyp czekoladą.