Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tiramisu z truskawkami

Pyszny deser z mascarpone, kawy i amaretto urozmaicony truskawkami.

strawberry tiramisu

składniki:

  • 100ml ostudzonego espresso
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20ml (lub więcej) dowolnego likieru (np. amaretto)
  • 8 podłużnych biszkoptów (nie miałam, dałam biszkopty okrągłe)
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 70g cukru
  • 250g mascarpone
  • 125g białej czekolady
  • 350g truskawek, pokrojonych na plasterki

przyrządzanie:

Białka ubijać ze szczyptą soli w dużej misce. W trakcie dodać połowę cukru (35g) i dalej ubijać, aż piana będzie bardzo sztywna. Ubite białka przełożyć do małej miski. Do miski, w której ubijano białka wlać żółtka i wsypać drugą połowę cukru (pozostałe 35g).  Ubijać, aż masa stanie się kremowa. 75g białej czekolady roztopić w kąpieli wodnej i zmiksować z serkiem mascarpone. Pozostałe 50g białej czekolady zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mieszankę rozpuszczonej czekolady i mascarpone połączyć z ubitymi żółtkami, a następnie za pomocą łyżki lub szpatułki wmieszać wiórki czekoladowe. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek.

Kawę espresso wymieszać z łyżeczką cukru oraz likierem. Zanurzać w niej po kolei na chwilę każdy biszkopt.

Do przygotowanych  szklanek układać warstwowo: masę, biszkopty i plasterki truskawek.Chłodzić w lodówce przez przynajmniej 4 godziny.