Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Tort bezowy bez grama cukru!

Zamiast cukru ksylitol, w efekcie czego powstaje tort bezowy bez grama niezdrowych dodatków. Idealny dla smakoszy słodkości. 

składniki:

BEZA

  • 5 białek jaj kurzych
  • szczypta soli
  • 180 g ksylitolu
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

KREM

  • 4 żółtka
  • 1 szklanka kremu kokosowego (oddzielonego ze schłodzonego mleka)
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 1 laska wanilii
+ ulubione owoce

przyrządzanie:

Dokładnie oddzielamy białka jaj. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy rozdrobiony wcześniej ksylitol. Po dodaniu ksylitolu powoli wlewamy ocet i dodajemy po jednej łyżeczce przesianej mąki ziemniaczanej. Cały czas ubijamy.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 150°C.

Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Na środku odrysowujemy koło, granicę naszej pavlovej.

Na tak przygotowany papier nakładamy masę bezową. Budujemy krawędzie, żeby uzyskać koszyczek z zagłębieniem na krem.

Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120°C (termoobieg) i wstawiamy bezę na 1.5 godziny. Po tym czasie uchylamy drzwi wyłączonego piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie wyciągamy bezę i zostawiamy w suchym i bezpiecznym miejscu do całkowitego wyschnięcia.

Przygotowujemy krem: rozrabiamy krem kokosowy w mikserze, dodajemy żółtka ubite z ksylitolem na kogel mogel, dodajemy wanilię i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 20 minut do lodówki.

Zalewamy bezę i na to układamy ulubione owoce