Zamiast cukru ksylitol, w efekcie czego powstaje tort bezowy bez grama niezdrowych dodatków. Idealny dla smakoszy słodkości.
składniki:
BEZA
- 5 białek jaj kurzych
- szczypta soli
- 180 g ksylitolu
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
KREM
- 4 żółtka
- 1 szklanka kremu kokosowego (oddzielonego ze schłodzonego mleka)
- 2 łyżeczki ksylitolu
- 1 laska wanilii
przyrządzanie:
Dokładnie oddzielamy białka jaj. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy rozdrobiony wcześniej ksylitol. Po dodaniu ksylitolu powoli wlewamy ocet i dodajemy po jednej łyżeczce przesianej mąki ziemniaczanej. Cały czas ubijamy.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 150°C.
Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Na środku odrysowujemy koło, granicę naszej pavlovej.
Na tak przygotowany papier nakładamy masę bezową. Budujemy krawędzie, żeby uzyskać koszyczek z zagłębieniem na krem.
Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120°C (termoobieg) i wstawiamy bezę na 1.5 godziny. Po tym czasie uchylamy drzwi wyłączonego piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie wyciągamy bezę i zostawiamy w suchym i bezpiecznym miejscu do całkowitego wyschnięcia.
Przygotowujemy krem: rozrabiamy krem kokosowy w mikserze, dodajemy żółtka ubite z ksylitolem na kogel mogel, dodajemy wanilię i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 20 minut do lodówki.
Zalewamy bezę i na to układamy ulubione owoce