Delikatny, czekoladowy, przełożony marmoladą morelową. Poznaj nasz sprawdzony przepis na tort Sachera!
składniki:
Ciasto:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 8 żółtek
- 10 białek
- szczypta soli
- 140 g cukru pudru, lekko aromatyzowanego wanilią
- 125 g mąki pszennej, przesianej
- 8 łyżek marmolady morelowej
- 200 g gorzkiej czekolady
- 160 g kremówki
przyrządzanie:
- Gorzką czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali. Rozpuść masło.
- Żółtka utrzyj trzepaczką, dodaj roztopione masło i czekoladę, wymieszaj.
- Białka z solą ubij na sztywną pianę i, stopniowo wsypując cukier ubijaj, aż piana będzie bardzo sztywna.
- Dodaj 1/3 piany do masy czekoladowej i, stopniowo wsypując mąkę, mieszaj delikatnie, aż składniki się połączą.
- Dodaj pozostałą pianę i delikatnie wymieszać ciasto.
- Ciasto przełóż do dwóch form o średnicy 24 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego na 180ºC na 45 minut
- Po ostygnięciu, pierwszą część ciasta ułóż na paterze, posmaruj marmoladą morelową, przykryj drugą częścią
- Polewa: Czekoladę połam, razem z kremówką delikatnie podgrzej w małym garnuszku i mieszając czekaj na rozpuszczenie się czekolady, następnie od razu zdjąć z palnika.
- Polej ciasto polewą i odstaw do chłodnego miejsca na 2 godziny.
- Smacznego!