Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Tortellini zapiekane pod serową pierzynką

Potrzebujesz oryginalnego i smacznego obiadu? Spróbuj przygotować świetną zapiekankę z tortellini w towarzystwie boczku i pierzynki serowej. Palce Lizać!

tortellini-74341_640

składniki:

  • 250 g tortellini  (dowolne, może być np. z mięsem lub szpinakiem)
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 dużą cebulę
  • 2 serki topione - Ementaler (100g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietany (30 %)
  • 100 g żółtego sera
  • natkę pietruszki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • oliwa
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sól (do gotowania makaronu)

przyrządzanie:

  • Tortellini gotujemy minutę krócej niż na opakowaniu.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, boczek na troszeczkę większe kawałki, ząbek czosnku bardzo drobno siekamy – wszystko razem podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
  • Żaroodporne naczynie nacieramy od wewnątrz oliwą. Wykładamy ugotowane tortellini.
  • Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.
  • Ser topiony wrzucamy do garnuszka, dodajemy śmietanę i podgrzewamy do ich rozpuszczenia. Gdy składniki uzyskają płynną konsystencję dodajemy podsmażoną cebulę z boczkiem. Dokładamy zioła prowansalskie, pieprz i posiekaną natkę pietruszki.  Gotujemy razem około 1 minuty.
  • Przygotowanym sosem zalewamy tortellini.
  • Na wierzch dodajemy starty żółty ser.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 20 minut.

 

Zobacz też przepis na: Zapiekanka z brukselką i ziemniakami