Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Tortellini ze szpinakiem & ricottą

Dla wszystkich wielbicieli makaronów!

składniki:

  • 1 opakowanie rozdrobnionego szpinaku
  • 2 opakowania serka ricotta
  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • CIASTO MAKARONOWE:
  • 400 g mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 2 szczypty soli

przyrządzanie:

  • Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy lekko na rozgrzanej oliwie z oliwek, a następnie dodajemy rozmrożony i odsączony z nadmiaru wody szpinak. Całość smażymy przez chwilę i studzimy.
  • Gdy farsz przestygnie dodajemy do niego serek ricotta, mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • Na stolnicę wysypujemy mąkę tortową, formujemy w niej dołek, gdzie wbijamy jajka, dodajemy 2 szczypty soli i zagniatamy. Ciasto będzie gotowe po około 20 mintach wyrabiania, gdy po rozkrojeniu będą widoczne pęcherzyki powietrza.
  • Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i dzielimy go na czterocentymetrowe kwadraty. Na środek każdego z nich układamy porcję farszu.
  • Następnie przystępujemy do lepienia, składając każdy kwadrat na pół, tak aby powstał trójkąt, po czym owijamy go na palcu z dwóch rogów i formujemy tortelloni, które układamy na lnianej ściereczce.
  • Tortelloni wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe podajemy z roztopinonym masłem.