Dla wszystkich wielbicieli makaronów!
składniki:
- 1 opakowanie rozdrobnionego szpinaku
- 2 opakowania serka ricotta
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- CIASTO MAKARONOWE:
- 400 g mąki tortowej
- 4 jajka
- 2 szczypty soli
przyrządzanie:
- Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy lekko na rozgrzanej oliwie z oliwek, a następnie dodajemy rozmrożony i odsączony z nadmiaru wody szpinak. Całość smażymy przez chwilę i studzimy.
- Gdy farsz przestygnie dodajemy do niego serek ricotta, mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Na stolnicę wysypujemy mąkę tortową, formujemy w niej dołek, gdzie wbijamy jajka, dodajemy 2 szczypty soli i zagniatamy. Ciasto będzie gotowe po około 20 mintach wyrabiania, gdy po rozkrojeniu będą widoczne pęcherzyki powietrza.
- Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i dzielimy go na czterocentymetrowe kwadraty. Na środek każdego z nich układamy porcję farszu.
- Następnie przystępujemy do lepienia, składając każdy kwadrat na pół, tak aby powstał trójkąt, po czym owijamy go na palcu z dwóch rogów i formujemy tortelloni, które układamy na lnianej ściereczce.
- Tortelloni wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe podajemy z roztopinonym masłem.