Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Tortilla z ziemniakami i cebulką

Idealny przepis na tortille z cebulką i ziemniaczkami. Niebo w gębie!

tortilla-977171_960_720

składniki:
1/2 kg ziemniaków 6 jajek 20 dag wędzonego boczku 2 cebule 1 czosnek 1/2 szklanki oliwy sól pietruszka do dekoracji

przyrządzanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy, następnie kroimy na talarki o grubości 3-4 milimetrów.
Solimy, kładziemy na ręczniku papierowym, po 5 minutach wycieramy je dokładnie.
Cebule obieramy i kroimy na cienkie plastry.
Boczek kroimy na niezbyt drobną kostkę.

Rozgrzewamy oliwę na patelni, wkładamy ziemniaki oraz całe, nieobrane ząbki czosnku i cały czas mieszając smażymy je na średnim ogniu, aż staną się miękkie, ale nie złociste. W połowie smażenia ziemniaków – kiedy są już lekko miękkie, ale jeszcze surowe w środku, do patelni dodajemy cebulę i boczek, smażymy, często mieszając, aż cebula się lekko zrumieni, a boczek zamieni się w chrupiące skwarki.
Usuwamy czosnek, bo już cały aromat oddał potrawie.

Jajka wbijamy do miseczki, solimy i ubijam na jednolitą masę. Jeśli na patelni będzie dużo tłuszczu, zawartość wrzucamy na chwilę do cedzaka i odcedzamy, następnie ponownie wkładamy do patelni. Zalewamy nimi miękkie ziemniaki. Smażymy przez 2 minuty, następnie przykrywamy patelnię dużym talerzem, odwracamy do góry nogami i zsuwamy na talerz tortillę. Nieusmażoną stroną wkładamy tortillę ponownie na patelnię i smażymy 3 minuty.