Idealny przepis na tortille z cebulką i ziemniaczkami. Niebo w gębie!
składniki:
1/2 kg ziemniaków
6 jajek
20 dag wędzonego boczku
2 cebule
1 czosnek
1/2 szklanki oliwy
sól
pietruszka do dekoracji
przyrządzanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy, następnie kroimy na talarki o grubości 3-4 milimetrów.
Solimy, kładziemy na ręczniku papierowym, po 5 minutach wycieramy je dokładnie.
Cebule obieramy i kroimy na cienkie plastry.
Boczek kroimy na niezbyt drobną kostkę.
Rozgrzewamy oliwę na patelni, wkładamy ziemniaki oraz całe, nieobrane ząbki czosnku i cały czas mieszając smażymy je na średnim ogniu, aż staną się miękkie, ale nie złociste. W połowie smażenia ziemniaków – kiedy są już lekko miękkie, ale jeszcze surowe w środku, do patelni dodajemy cebulę i boczek, smażymy, często mieszając, aż cebula się lekko zrumieni, a boczek zamieni się w chrupiące skwarki.
Usuwamy czosnek, bo już cały aromat oddał potrawie.
Jajka wbijamy do miseczki, solimy i ubijam na jednolitą masę. Jeśli na patelni będzie dużo tłuszczu, zawartość wrzucamy na chwilę do cedzaka i odcedzamy, następnie ponownie wkładamy do patelni. Zalewamy nimi miękkie ziemniaki. Smażymy przez 2 minuty, następnie przykrywamy patelnię dużym talerzem, odwracamy do góry nogami i zsuwamy na talerz tortillę. Nieusmażoną stroną wkładamy tortillę ponownie na patelnię i smażymy 3 minuty.