Pyszna przekąska w stylu meksykańskim
składniki:
- por
- 250 g białej kapusty
- 2 marchwie
- cebula
- puszka kukurydzy
- 350 g wołowiny
- łyżka oleju
- 100 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- 8 tortilli
- 200 g jogurtu
- 80 g sera gruyere
przyrządzanie:
- Por pokroić w plasterki, kapustę w paski, marchewki w małą kostkę a cebulę w drobniutką kostkę.
- Mięso z cebulą smażyć na oleju, Dodać marchew, kapustę i bulion, dusić około 5 minut. Dodać por i kukurydze. Nadzienie doprawić solą i pieprzem.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
- Tortille posmarować jogurtem, na placki wyłożyć nadzienie. Przeciwległe boki założyć do środka na szerokość około 3 cm, placki zwinąć, przekroić na pół.
- Ułożyć w natłuszczonej formie farszem do góry, posypać startym serem. Zapiekać 10-12 minut.