Wieloskładnikowa toskańska sałatka- pyszna i pożywna
składniki:
- puszka białej fasoli
- czerwona cebula
- 2 pomidory
- kilka gałązek natki pietruszki
- szczypiorek
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 2 ząbki czosnku
- świeżo zmielony pieprz
przyrządzanie:
- Fasolę i tuńczyka odsącz, cebulę i pomidory pokrój. Wszystko przełóż do miski. Posyp obficie posiekana natką pietruszki.
- Z podanych składników przygotuj dressing. Polej sałatkę i dokładnie wymieszaj. Wstaw na 30 minut do lodówki. Podawaj w temperaturze pokojowej.
- Podawaj z bagietką lub innym rodzajem pieczywa., które można maczać w dressingu.