Tradycyjna kuchnia to jeden z elementów polskiej kultury. Niestety, obecnie często musimy wybierać między fastfoodem a drogimi daniami „eko”. Jak więc świadomie wybierać to, co dla nas dobre?
Coraz częściej jesteśmy zasypywani promocją żywności ekologicznej, z niewielkich polskich manufaktur. Lokale w których jemy zmieniają się – popularne fast foody są wypierane przez restauracje typu slow food, oferujących zdrowe jedzenie wysokiej jakości. Zwiększa się społeczna świadomość na temat tego, jak istotny wpływ na nasze zdrowie mają produkty, które wybieramy podczas codziennych zakupów.
Moda na żywność naturalną i nieprzetworzoną obecna jest już nie tylko
w lokalach, ale również w naszych domach. Dzięki temu coraz rzadziej wpadamy
w pułapkę automatycznego sięgania po znany nam produkt, bez refleksji nad jego składem i pochodzeniem. Mamy coraz większy wybór i możemy świadomie sięgać po składniki najwyższej jakości, dbając o zdrowie swoje i swoich bliskich.
Bardzo istotne jest to, że produkty nieprzetworzone są nie tylko zdrowsze, ale
i smaczniejsze. Wszelkie aromaty i składniki sztuczne, dodawane do żywności, tylko pozornie polepszają jego walory smakowe. Prawda jest zupełnie inna – im prostsze
i mniej przetworzone jedzenie, tym lepszy jego smak.
W produktach przetworzonych sztucznie przedłużona trwałość, polepszony wygląd czy aromat wpływają negatywnie na ich wartość dla naszego organizmu. Każdy składnik, którego używamy w kuchni powinien być bogaty w składniki odżywcze, ponieważ w czasach, gdy żyjemy w ciągłym pośpiechu, powinniśmy szczególnie dbać o nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Następstwem braku dbałości o świadome zakupy jest to, po ile suplementów sięgają Polacy – uzupełniamy witaminy
i minerały, których po prostu brakuje nam w diecie.
Skąd jednak możemy wiedzieć, że żywność naturalna jest znacznie wyższej jakości? Wystarczy przyjrzeć się polskiej historii. Niegdyś wypiek chleba był jednym
z ważniejszych wydarzeń w życiu społeczności. Działo się to tylko raz na dwa tygodnie. Pieczono w dużym, stojącym na środku wsi, kamiennym piecu opalanym drewnem. Chleb musiał przez długi czas pozostać świeży, a oprócz tego posiadać wiele wartości odżywczych. Ogromną wagę więc przywiązywano składników, z jakich był wypiekany. Szczególnie istotna była mąka – z najlepszych zbóż, starannie zmielona i czysta. Mimo tego że nie znano konserwantów, spulchniaczy ani sztucznych dodatków, wypieki posiadały niepowtarzalny smak i aromat.
Jak to możliwe? W każdej społeczności specjalne miejsce zajmował młynarz i jego rodzina. To oni dbali o to, by mąka której dostarczali była wysokiej jakości. Wyrób mąki to praca wymagająca nie tylko wieloletniego doświadczenia, ale również dbałości o detale i poświęcenia.
Warto pamiętać o tym, że zdrowe, nieprzetworzone jedzenie to nie wymysł naszych czasów czy chwilowa moda, a mądry wybór, którego dokonuje się od pokoleń. Gotując i piekąc dla siebie i najbliższych sięgajmy więc po składniki najwyższej jakości, tak jak nasi przodkowie.
Przykładem ludzi, którzy pamiętają o tym, jak istotna jest tradycja i umiejętnie łączą ją z możliwościami jakie daje współczesny rozwój technologiczny, jest rodzina
z niewielkiej miejscowości Szadek. Pracuje tam już czwarte pokolenie młynarzy, którzy korzystając z wieloletniego doświadczenia osobiście dbają o najwyższy standard wytwarzania mąki ze starannie wyselekcjonowanych zbóż. Przedsiębiorstwo młynarskie w tej formie powstała w 1993 roku i od samego początku kładzie duży nacisk na ochronę środowiska. Początkowo był to młyn wodny i choć z upływem lat unowocześniono go, czerpie on energię ze źródeł odnawialnych – zasilania wietrznego. Daje to gwarancję dbania nie tylko o najwyższą jakość produktu, ale również o ekologię.
Dzięki temu powstaje produkt całkowicie inny od pozostałych – prawdziwa, tradycyjna mąka pszenna, wyprodukowana bez dodatku spulchniaczy, konserwantów, substancji wybielających czy suchego glutenu. Młynarze z Szadka wiedzą o tym, że doskonałe składniki nie potrzebują sztucznego ulepszenia. Każde ziarno jest starannie sprawdzane nim trafi do przemiału. Tylko mała część pojedynczego ziarna stanie się właściwą mąką, dzięki czemu porównując tę samą ilość różnych mąk, znajdziemy w niej więcej składników odżywczych.
Mąka Tradycyjna typu 480 jest uniwersalna, świetnie nadaje się do wypieku chleba, ciast lub pizzy, do wyrobu makaronów i pierogów, a nawet do tortów. Wypieki i dania posiadają wyjątkowo jasny, żółty kolor nawet bez dodatku dużej ilości jajek. Mąka Tradycyjna jest z tak zwanego „lekkiego przemiału”, co sprawia, że nie pyli się tak bardzo i nie osiada na dłoniach. Dzięki temu jest również bardziej wydajna, więc przy pieczeniu i gotowaniu zużywamy jej mniej.
„Tradycyjna” to mąka stworzona nie tylko w myśl wieloletniego doświadczenia przekazywanego przez pokolenia, ale również szacunku do środowiska. Mąka znajduje się w opakowaniu z ekologicznego, brązowego papieru. Dzięki praktycznemu okienku umieszczonemu na opakowaniu możemy zobaczyć najwyższej jakości produkt. Z jej zalet od lat korzystają piekarnie przy wypieku ekologicznych chlebów. Nawet najbardziej znane koncerny produkują swoje tak zwane „zdrowe makarony” z „Tradycyjnej”.
Czyste zboże i dbałość przy doborze ziaren, energia wietrzna zasilająca młyn, opakowania z papieru ekologicznego – to wszystko doskonale oddaje filozofię firmy: to, co pochodzi z natury, jest jednocześnie najlepsze i sprawdzone.