Nie ma niczego lepszego niż tradycyjna szarlotka z kruszoną i cukrem pudrem! Taka, którą przygotowywała zawsze twoja babcia, ze staropolskiego przepisu. PYCHA!
składniki:
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 250 g masła lub margaryny
- 4 jajka
- Jabłka:
- 2 kg jabłek kwaśnych
- 6 łyżek cukru
- 10 dag rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
przyrządzanie:
-
- 1. Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać z cukrem, rodzynkami i cynamonem – lekko podsmażyć.
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia wymieszać, dodać cukier oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać jajka. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć do prostokątnej formy (spód i boki), na ciasto wyłożyć jabłka i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
- 1. Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać z cukrem, rodzynkami i cynamonem – lekko podsmażyć.