Nie ma niczego lepszego niż tradycyjna szarlotka z kruszoną i cukrem pudrem! Taka, którą przygotowywała zawsze twoja babcia, ze staropolskiego przepisu. PYCHA!

składniki:
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 250 g masła lub margaryny
- 4 jajka
- Jabłka:
- 2 kg jabłek kwaśnych
- 6 łyżek cukru
- 10 dag rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
przyrządzanie:
-
- 1. Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać z cukrem, rodzynkami i cynamonem – lekko podsmażyć.
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia wymieszać, dodać cukier oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać jajka. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć do prostokątnej formy (spód i boki), na ciasto wyłożyć jabłka i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
- 1. Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać z cukrem, rodzynkami i cynamonem – lekko podsmażyć.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














