Przepis na tradycyjne kartacze.

składniki:
- 400 g mięsa mielonego
- 2 łyżki bułki tartej
- jajko
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 3 kg ziemniaków
- jajko
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
przyrządzanie:
- Składniki na farsz połącz i wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy. Przypraw do smaku.
- Kilogram ziemniaków ugotuj, ostudź i zmiel. Pozostałe 2 kg ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce. Zawiń w ściereczkę i odciśnij sok. Wymieszaj ziemniaki, dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli.
- Uformuj z ciasta placki o grubości około 1 cm, wypełnij je farszem mięsnym i wrzucaj na lekko osolony wrzątek. Gotuj około 15 minut. Podawaj z przetopionym boczkiem i cebulką.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














