Przepis na tradycyjne kartacze.
składniki:
- 400 g mięsa mielonego
- 2 łyżki bułki tartej
- jajko
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 3 kg ziemniaków
- jajko
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
przyrządzanie:
- Składniki na farsz połącz i wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy. Przypraw do smaku.
- Kilogram ziemniaków ugotuj, ostudź i zmiel. Pozostałe 2 kg ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce. Zawiń w ściereczkę i odciśnij sok. Wymieszaj ziemniaki, dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli.
- Uformuj z ciasta placki o grubości około 1 cm, wypełnij je farszem mięsnym i wrzucaj na lekko osolony wrzątek. Gotuj około 15 minut. Podawaj z przetopionym boczkiem i cebulką.