Potrzebujesz jedynie mąki i ziemniaków, by zrobić pyszne tradycyjne polskie kopytka! Możesz podawać je zarówno na słodko, jak i słono. Mogą być również dodatkiem do mięs czy innych dań głównych. My je uwielbiamy, a Wy?
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
przyrządzanie:
- Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj do miękkości.
- Odcedź je i lekko przestudź, a następnie przeciśnij przez praskę. Możesz również użyć tłuczka do ziemniaków.
- Następnie zostaw je do całkowitego wystudzenia.
- Na stolnicę wysyp obie mąki, dodaj szczyptę soli, jajko i przeciśnięte przez praskę ziemniaki.
- Wyrób jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, można dodać odrobinę mąki – nie za dużo, bo kopytka będą twarde.
- Odrywaj porcje ciasta i na stolnicy posypanej mąką formuj wałeczki o średnicy około 2 cm.
- Ostrym nożem odcinaj ukośnie kluski, o długości około 4 cm.
- W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli.
- Kopytka delikatnie wrzuć porcjami na wrzątek i czekaj aż wypłyną. Po wypłynięciu zmniejsz moc palnika i gotuj około 2 minut, licząc od wypłynięcia.
- Ugotowane kopytka wyjmuj przy pomocy łyżki cedzakowej.