Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Piernikowe Latte

Piernikowe Latte

Grzane Wino Korzenne

Grzane Wino Korzenne

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Tradycyjne kopytka

Potrzebujesz jedynie mąki i ziemniaków, by zrobić pyszne tradycyjne polskie kopytka! Możesz podawać je zarówno na słodko, jak i słono. Mogą być również dodatkiem do mięs czy innych dań głównych. My je uwielbiamy, a Wy?

around-679209_960_720

składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

przyrządzanie:

  1. Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj do miękkości.
  2. Odcedź je i lekko przestudź,  a następnie przeciśnij przez praskę. Możesz również użyć  tłuczka do ziemniaków.
  3. Następnie zostaw je do całkowitego wystudzenia.
  4. Na stolnicę wysyp obie mąki, dodaj szczyptę soli, jajko i przeciśnięte przez praskę ziemniaki.
  5. Wyrób jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, można dodać odrobinę mąki – nie za dużo, bo kopytka będą twarde.
  6. Odrywaj porcje ciasta i na stolnicy posypanej mąką formuj wałeczki o średnicy około 2 cm.
  7. Ostrym nożem odcinaj ukośnie kluski, o długości około 4 cm.
  8. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli.
  9. Kopytka delikatnie wrzuć porcjami na wrzątek i czekaj aż wypłyną. Po wypłynięciu zmniejsz moc palnika i gotuj około 2 minut, licząc od wypłynięcia.
  10. Ugotowane kopytka wyjmuj przy pomocy łyżki cedzakowej.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy