Najlepsze wigilijne ciasto? Makowiec! Według ludowych wierzeń, świąteczny makowiec zapewnia szczęście na cały przyszły rok. Zobacz jak zrobić tradycyjne ciasto.
składniki:
CIASTO
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 150 g masła
- 6 żółtek
- 20 g suchych drożdży Dr. Oetkera
- 6 łyżek cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 500 g maku
- ¾ szklanki cukru
- 6 białek
- 4 garści rodzynek
- 2 garści orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki kandyzowanej skorki pomarańczowej
- 1 łyżka masła
przyrządzanie:
- Nastaw piekarnik na 190ºC.
- Drożdże wymieszaj z mąką. Dodaj pozostałe składniki. Na patelni roztop masło i dodaj do składników. Wyrób ciasto i ukształtuj kulę. Następnie odstaw w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką (na około 2 godziny). Ciasto w tym czasie wyrośnie.
- Mak zalej wrzącą wodą i odstaw do wystygnięcie. Następnie zmiel w maszynce. Orzechy i rodzynki posiekaj i dodaj do masy makowej. Ubij białka na sztywna pianę i dodaj do masy.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, rozwałkuj (około 3cm).
- Rozłóż masę makową i zwiń ciasto w roladę. Następnie owiń rolady papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez około 40 minut. Gotowe ciasto możesz polać lukrem i posypać makiem.
Zobacz również: Keks czekoladowy na Święta