Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Tradycyjny makowiec zawijany

Najlepsze wigilijne ciasto? Makowiec! Według ludowych wierzeń, świąteczny makowiec zapewnia szczęście na cały przyszły rok. Zobacz jak zrobić tradycyjne ciasto. 

800px-Makowiec_3

składniki:
CIASTO    

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g masła
  • 6 żółtek
  • 20 g suchych drożdży Dr. Oetkera
  • 6 łyżek cukru
  • 10 g cukru waniliowego
    MASA  
  • 500 g maku
  • ¾ szklanki cukru
  • 6 białek
  • 4 garści rodzynek
  • 2 garści orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki kandyzowanej skorki pomarańczowej
  • 1 łyżka masła

przyrządzanie:

  • Nastaw piekarnik na 190ºC.
  • Drożdże wymieszaj z mąką. Dodaj pozostałe składniki. Na patelni roztop masło i dodaj do składników. Wyrób ciasto i ukształtuj kulę. Następnie odstaw w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką (na około 2 godziny). Ciasto w tym czasie wyrośnie.
  • Mak zalej wrzącą wodą i odstaw do wystygnięcie.  Następnie zmiel w maszynce. Orzechy i rodzynki posiekaj i dodaj do masy makowej. Ubij białka na sztywna pianę i dodaj do masy.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, rozwałkuj (około 3cm).
  • Rozłóż masę makową i zwiń ciasto w roladę. Następnie owiń rolady papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez około 40 minut. Gotowe ciasto możesz polać lukrem i posypać makiem.

 

Zobacz również: Keks czekoladowy na Święta