Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Tradycyjny makowiec zawijany

Najlepsze wigilijne ciasto? Makowiec! Według ludowych wierzeń, świąteczny makowiec zapewnia szczęście na cały przyszły rok. Zobacz jak zrobić tradycyjne ciasto. 

800px-Makowiec_3

składniki:
CIASTO    

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g masła
  • 6 żółtek
  • 20 g suchych drożdży Dr. Oetkera
  • 6 łyżek cukru
  • 10 g cukru waniliowego
    MASA  
  • 500 g maku
  • ¾ szklanki cukru
  • 6 białek
  • 4 garści rodzynek
  • 2 garści orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki kandyzowanej skorki pomarańczowej
  • 1 łyżka masła

przyrządzanie:

  • Nastaw piekarnik na 190ºC.
  • Drożdże wymieszaj z mąką. Dodaj pozostałe składniki. Na patelni roztop masło i dodaj do składników. Wyrób ciasto i ukształtuj kulę. Następnie odstaw w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką (na około 2 godziny). Ciasto w tym czasie wyrośnie.
  • Mak zalej wrzącą wodą i odstaw do wystygnięcie.  Następnie zmiel w maszynce. Orzechy i rodzynki posiekaj i dodaj do masy makowej. Ubij białka na sztywna pianę i dodaj do masy.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, rozwałkuj (około 3cm).
  • Rozłóż masę makową i zwiń ciasto w roladę. Następnie owiń rolady papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez około 40 minut. Gotowe ciasto możesz polać lukrem i posypać makiem.

 

Zobacz również: Keks czekoladowy na Święta