Każdy kto uwielbia serniki z pewnością próbował to ciasto już w wielu różnych wariantach. Czasem jednak najlepiej postawić na tradycję i upiec najzwyklejszy i sprawdzony deser. Przedstawiamy przepis na sernik tradycyjny, który smakuje nieziemsko!
składniki:
- 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego
- 200 g masła
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- aromat waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
przyrządzanie:
- W misie miksera rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodać żółtka, aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Dodać skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, zmiksować.
- Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej.
- Piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 23 cm, przez około 60 minut w temperaturze 170°C.