Quiche to pomysł na danie, które mimo tego, że jest banalnie proste w wykonaniu, zaskakuje wyglądem i smakiem nawet tych najbardziej wybrednych. A wersja ze szpinakiem i fetą dla tych, którzy uwielbiają te śródziemnomorskie połączenie.
składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 400 g szpinaku mrożonego
- 2 opakowania sera feta
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 g śmietany 18%
- 100 g masła
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
przyrządzanie:
- Na stolnicę wysyp mąkę i dodaj zimne masło. Pokrój je nożem na mniejsze kawałki. Uformuj z mąki kopiec i zrób w jego środki dołek, do którego wrzuć dwa żółtka oraz łyżkę śmietany i szczyptę soli.
- Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj. Ugniataj, aż otrzymasz jednolitą konsystencję. Kiedy ciasto jest już dobrze zagniecione, włóż je do lodówki na około 1 godzinę.
- Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki formy na tartę. Ciasto nakłuj widelcem. Na cieście ułóż papier do pieczenia i obciąż dwiema garściami fasoli, aby ciasto nie „wstało”. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po piętnastu minutach usuń papier z fasolą i piecz jeszcze przez 5 minut.
- W czasie gdy spód do tarty się podpieka można się zabrać za przygotowanie farszu do tarty. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła i podsmaż na niej drobno posiekany czosnek. Gdy zacznie się rumienić, dodaj do niego zamrożony szpinak i smaż na wolnym ogniu do odparowania nadmiaru wody.
- Patelnię zestaw z ognia, aby szpinak lekko przestygł i dodaj ser oraz jajka. Dopraw do smaku gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Wymieszaj masę
- Na podpieczone ciasto wyłóż szpinakowy farsz. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut.