
Łacińska nazwa Cymbopogon citratus powie nam niewiele. Trochę więcej powie nam nazwa polska, czyli palczatka cytrynowa. Roślina tę nazywamy w kuchni trawą cytrynową. Warto ją dobrze znać
W południowej i południowo-wschodniej Azji bez trawy cytrynowej nie można sobie wyobrazić przygotowania dużej części potraw. Roślina ta, ze względu na swój smak i aromat jest bardzo cenionym dodatkiem, traktowanym na prawach przyprawy. Świeże liście (w Polsce praktycznie niedostępne) dostarczają dodatkowo bardzo dużo… olejku. W niektórych krajach z palczatki cytrynowej wytwarza się niezwykle aromatyczny olej, używany nie tylko w przemyśle spożywczym (po wymieszaniu z mlekiem kokosowym), ale i kosmetycznym.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













