Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Od wieków niska temperatura jest wykorzystywana do utrwalenia żywności. W miarę rozwoju technologii uzyskiwano coraz bardziej efektywne metody przedłużania świeżości produktów spożywczych. Obecnie jednymi z najbardziej skutecznych urządzeń są tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne. Na czym dokładnie polega metoda fluidyzacyjna i w jaki sposób wykorzystywana jest w praktyce?

Metoda fluidyzacyjna – na czym polega?

Metoda fluidyzacyjna stanowi obecnie jedną z najbardziej efektywnych metod utrwalania produktu w sypkiej formie. Działanie sprowadza się głównie do wykorzystania powietrza – cały proces opiera się na przedmuchiwaniu od dołu pionowego strumienia powietrza przez warstwę produktów. Powietrze wprawiając produkt w ruch, przeciwdziała jego wzajemnemu przyleganiu do siebie. Czynność wymaga nadania strumieniowi odpowiedniej prędkości, zróżnicowanej ze względu na wielkość i strukturę produktu, dzięki temu proces będzie najbardziej efektywny również pod kątem ekonomicznym. Warto zaznaczyć, że wymiana ciepła w tym przypadku cechuje się wyższą intensywnością, niż biorąc pod uwagę np. zamrażanie owiewowe.

Urządzenia zamrażalnicze wykorzystujące metodę fluidyzacji zapewniają następujące korzyści:

  • szybkość procesu,
  • łatwe porcjowanie produktu,
  • zachowanie odpowiedniej konsystencji,
  • łatwe pakowanie produktu,
  • pozytywny wpływ na kolor i aromat po rozmrożeniu.

Proces fluidyzacji znajduje zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu m.in. chemicznym, metalurgicznym, paliwowym, szeroko wykorzystywany jest również w suszarnictwie i odlewnictwie, szczególną rolę odgrywa jednak fluidyzacja w przemyśle spożywczym.

Fluidyzacja w przemyśle spożywczym

Urządzenia zamrażalnicze nie od dziś znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, w miarę upływu lat dążono jednak do podniesienia jakości mrożonych produktów. Fluidyzacja w przemyśle spożywczym odgrywa obecnie bardzo ważną rolę i jest jedną z najbardziej skutecznych metod utrwalania produktów w formie sypkiej, odznaczającą się dużą wydajnością. Metoda fluidyzacyjna jest szczególnie pomocna w okresie zbiorów, umożliwiając utrwalenie dużych ilości produktów jak warzywa, owoce, czy grzyby. Ponadto jest również przydatna w przypadku przewozu artykułów na większe odległości, pozwalając na transport bez uszczerbku na świeżości. Nie sposób wyobrazić sobie skali strat w przemyśle spożywczym bez tego rodzaju rozwiązań.

Tunele chłodnicze spiralne a tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne (IQF) to najpopularniejsze urządzenia zamrażalnicze do szybkiego zamrażania, dzięki którym uzyskuje się sypki, oddzielony produkt o odpowiedniej strukturze, gotowy do zapakowania. Inną rolę odgrywają natomiast tunele chłodnicze spiralne – są to specjalne tunele chłodzące, zamrażające lub podgrzewające, wykorzystywane najczęściej w przypadku m.in. wyrobów kulinarnych, garmażeryjnych, piekarniczych, a także przy produkcji lodów. Spiralny tunel chłodniczy to urządzenie odznaczające się kompaktową budową, co za tym idzie wymaga on mniejszej przestrzeni w hali produkcyjnej, przez co znajduje szerokie zastosowanie w zakładach przetwórstwa mięsnego, a także wśród m.in. producentów nabiału, czy wyrobów cukierniczych.

Po więcej informacji zapraszamy na stronę unidex.pl