Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Oczyszczanie organizmu z toksyn: domowe sposoby na 3-dniowy detoks

Oczyszczanie organizmu z toksyn: domowe sposoby na 3-dniowy detoks

Jak przygotować wyśmienite ciasta wielkanocne?

Jak przygotować wyśmienite ciasta wielkanocne?

Fartuchy kucharskie i odzież gastronomiczna – zamów przez Internet

Fartuchy kucharskie i odzież gastronomiczna – zamów przez Internet

Przepisy na pyszne i oryginalne ciasta

Przepisy na pyszne i oryginalne ciasta

Do czego podawać wina słodkie?

Do czego podawać wina słodkie?

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Otręby żytnie – smak zdrowia

Otręby żytnie – smak zdrowia

SERnikowe Love!  Przepis na sernik idealny!

SERnikowe Love! Przepis na sernik idealny!

Kawa w biurze – jeśli jest dobra, pomaga pracownikom

Kawa w biurze – jeśli jest dobra, pomaga pracownikom

Wypoczynek na gotowo

Wypoczynek na gotowo

Co przygotować na kolację? Jakie dania wybierać, a jakich unikać?

Co przygotować na kolację? Jakie dania wybierać, a jakich unikać?

Smaki lata w najlepszym wydaniu! Palce lizać!

Smaki lata w najlepszym wydaniu! Palce lizać!

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Od wieków niska temperatura jest wykorzystywana do utrwalenia żywności. W miarę rozwoju technologii uzyskiwano coraz bardziej efektywne metody przedłużania świeżości produktów spożywczych. Obecnie jednymi z najbardziej skutecznych urządzeń są tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne. Na czym dokładnie polega metoda fluidyzacyjna i w jaki sposób wykorzystywana jest w praktyce?

Metoda fluidyzacyjna – na czym polega?

Metoda fluidyzacyjna stanowi obecnie jedną z najbardziej efektywnych metod utrwalania produktu w sypkiej formie. Działanie sprowadza się głównie do wykorzystania powietrza – cały proces opiera się na przedmuchiwaniu od dołu pionowego strumienia powietrza przez warstwę produktów. Powietrze wprawiając produkt w ruch, przeciwdziała jego wzajemnemu przyleganiu do siebie. Czynność wymaga nadania strumieniowi odpowiedniej prędkości, zróżnicowanej ze względu na wielkość i strukturę produktu, dzięki temu proces będzie najbardziej efektywny również pod kątem ekonomicznym. Warto zaznaczyć, że wymiana ciepła w tym przypadku cechuje się wyższą intensywnością, niż biorąc pod uwagę np. zamrażanie owiewowe.

Urządzenia zamrażalnicze wykorzystujące metodę fluidyzacji zapewniają następujące korzyści:

  • szybkość procesu,
  • łatwe porcjowanie produktu,
  • zachowanie odpowiedniej konsystencji,
  • łatwe pakowanie produktu,
  • pozytywny wpływ na kolor i aromat po rozmrożeniu.

Proces fluidyzacji znajduje zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu m.in. chemicznym, metalurgicznym, paliwowym, szeroko wykorzystywany jest również w suszarnictwie i odlewnictwie, szczególną rolę odgrywa jednak fluidyzacja w przemyśle spożywczym.

Fluidyzacja w przemyśle spożywczym

Urządzenia zamrażalnicze nie od dziś znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, w miarę upływu lat dążono jednak do podniesienia jakości mrożonych produktów. Fluidyzacja w przemyśle spożywczym odgrywa obecnie bardzo ważną rolę i jest jedną z najbardziej skutecznych metod utrwalania produktów w formie sypkiej, odznaczającą się dużą wydajnością. Metoda fluidyzacyjna jest szczególnie pomocna w okresie zbiorów, umożliwiając utrwalenie dużych ilości produktów jak warzywa, owoce, czy grzyby. Ponadto jest również przydatna w przypadku przewozu artykułów na większe odległości, pozwalając na transport bez uszczerbku na świeżości. Nie sposób wyobrazić sobie skali strat w przemyśle spożywczym bez tego rodzaju rozwiązań.

Tunele chłodnicze spiralne a tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne (IQF) to najpopularniejsze urządzenia zamrażalnicze do szybkiego zamrażania, dzięki którym uzyskuje się sypki, oddzielony produkt o odpowiedniej strukturze, gotowy do zapakowania. Inną rolę odgrywają natomiast tunele chłodnicze spiralne – są to specjalne tunele chłodzące, zamrażające lub podgrzewające, wykorzystywane najczęściej w przypadku m.in. wyrobów kulinarnych, garmażeryjnych, piekarniczych, a także przy produkcji lodów. Spiralny tunel chłodniczy to urządzenie odznaczające się kompaktową budową, co za tym idzie wymaga on mniejszej przestrzeni w hali produkcyjnej, przez co znajduje szerokie zastosowanie w zakładach przetwórstwa mięsnego, a także wśród m.in. producentów nabiału, czy wyrobów cukierniczych.

Po więcej informacji zapraszamy na stronę unidex.pl