Zaczynamy tydzień marchewkowy! Mało kalorii, dużo minerałów, mnóstwo witaminy A, B1, B2, PP, KK. Marchewka króluje na naszych talerzach w tym tygodniu. Dorzucamy ją do zup, kremów, sosów, koktajli, ciastek, zapiekanek, dodatków. Dzisiaj młoda marchew zapiekana z miodem i imbirem. Idealna jako dodatek do sałatek i mięsa.
składniki:
- 0,5 kg młodej marchewki
- 1/2 łyżeczka imbiru
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki ostrej papryczki chilli
przyrządzanie:
- Marchew dokładnie myjemy, ale nie obieramy. Przekrawamy na pół wzdłuż.
- Przygotowujemy marynatę. Miód łączymy z przyprawami i obtaczamy mieszanką marchewki.
- Całość układamy na papierze do pieczenia.
- Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.