Kolejny tydzień wakacji, kolejne wyzwanie w naszej redakcyjnej kuchni! Zaczynamy #tydzieńJABŁKOWY! Mnóstwo przepisów z jabłkiem w roli głównej, ale także podpowiedzi i ciekawostki będą czekały na Ciebie każdego dnia na PalceLizac.pl. Pora na deser. Jabłka zapiekane z orzechami.

składniki:
- jabłka
- orzechy nerkowca
- migdały
- orzechy laskowe
- orzechy włoskie
- miód
- mleko skondensowane
przyrządzanie:
- Z jabłek odkrawamy czubki (tak jak na zdjęciu) i wydrążamy środek.
- Wyrzucamy pestki a miąższ łączymy z miodem i mieszamy.
- Orzechy prażymy na patelni, siekamy np w blenderze i dodajemy do jabłkowo-miodowego miksu.
- Miksem nadziewamy jabłka i zapiekamy w piekarniku 150 stopni przez około 10 minut.
- Po tym czasie otwieramy piekarnik, polewamy w środku jabłka mlekiem skondensowanym i ponownie wkładamy do piekarnika. Pieczemy kolejne 10 minut.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














