Sałatki na obiad to najlepszy pomysł na wakacyjne danie. Robi się je je szybko, można dowolnie łączyć składniki i zabrać słoik z sałatką w podróż lub na plażę. Przez kolejne dni będziemy publikować mnóstwo przepisów z sałatkami w roli głównej. Każda z nich będzie bogata w warzywa, nasiona, zieleninę i owoce. #tydzieńSAŁATKOWY trwa! Oto przepis na pyszną sałatkę ze szpinakiem i ciecierzycą.
składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy (przed ugotowaniem) lub puszka ciecierzycy
- 3 szklanki szpinaku świeżego - liście
- kilka pomidorków koktajlowych
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta kurkumy, kminu rzymskiego, zioła suszone np. kolendra, bazylia.
- orzechy nerkowca
- ziarna słonecznika
- ewentualnie ser kozi
przyrządzanie:
- ciecierzycę moczymy, gotujemy lub używamy tej z puszki.
- do ciecierzycy dodajemy mieszankę wszystkich przypraw z olejem lnianym.
- Szpinak myjemy. Dodajemy do ciecierzycy.
- Pomidorki myjemy, przekrawamy, dodajemy do ciecierzycy i szpinaku.
- Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca wraz z ziarnami słonecznika. Dodajemy do sałatki.
- Możemy dorzucić ser kozi pokrojony w drobną kostkę.