Sałatki na obiad to najlepszy pomysł na wakacyjne danie. Robi się je je szybko, można dowolnie łączyć składniki i zabrać słoik z sałatką w podróż lub na plażę. Przez kolejne dni będziemy publikować mnóstwo przepisów z sałatkami w roli głównej. Każda z nich będzie bogata w warzywa, nasiona, zieleninę i owoce. #tydzieńSAŁATKOWY trwa! Oto przepis na pyszną sałatkę ze szpinakiem i ciecierzycą.

składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy (przed ugotowaniem) lub puszka ciecierzycy
- 3 szklanki szpinaku świeżego - liście
- kilka pomidorków koktajlowych
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta kurkumy, kminu rzymskiego, zioła suszone np. kolendra, bazylia.
- orzechy nerkowca
- ziarna słonecznika
- ewentualnie ser kozi
przyrządzanie:
- ciecierzycę moczymy, gotujemy lub używamy tej z puszki.
- do ciecierzycy dodajemy mieszankę wszystkich przypraw z olejem lnianym.
- Szpinak myjemy. Dodajemy do ciecierzycy.
- Pomidorki myjemy, przekrawamy, dodajemy do ciecierzycy i szpinaku.
- Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca wraz z ziarnami słonecznika. Dodajemy do sałatki.
- Możemy dorzucić ser kozi pokrojony w drobną kostkę.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














