Sałatki na obiad to najlepszy pomysł na wakacyjne danie. Robi się je je szybko, można dowolnie łączyć składniki i zabrać słoik z sałatką w podróż lub na plażę. Przez kolejne dni będziemy publikować mnóstwo przepisów z sałatkami w roli głównej. Każda z nich będzie bogata w warzywa, nasiona, zieleninę i owoce. #tydzieńSAŁATKOWY trwa! Oto przepis na pyszną sałatkę z kaszą bulgur, mango i szpinakiem.
składniki:
- woreczek kaszy bulgur
- garść szpinaku
- sok z 1/2 limonki
- 6 pomidorków koktajlowych
- 6 mini kuleczek mozzarella (lub 1 duża pokrojona w kostkę)
- żurawina - 1 łyżka
- prażone pestki słonecznika - 1 łyżka
- kilka orzechów nerkowca wcześniej uprażonych na patelni
- 1/2 mango
- sól morska gruboziarnista
- świeżo mielony pieprz
- po szczypcie: kurkumy, kminu rzymskiego, kardamonu
przyrządzanie:
- kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- w tym czasie kroimy pomidorki, mango.
- ugotowaną kaszę studzimy. Następnie dodajemy sok z limonki i wszystkie przyprawy.
- Dodajemy ziarna i orzechy.
- Wkładamy do lodówki na około godzinę.
- Podajemy z białym, półwytrawnym winem.