Morelowa wersja kurczaka, zaskoczy i posmakuje.
składniki:
- 4 udka
- szkl. suszonych moreli
- szkl. bulionu
- 5 łyżek dżemu morelowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka imbiru
- 5 łyżek wódki
- 5 łyżek wrzątku
- 2 łyżki sosu sojowego
- olej do smażenia
przyrządzanie:
- Morele zalej wrzątkiem z wódką. Zostaw na godzinę, odsącz, przekrój na pół.
- Udka podsmaż ze wszystkich stron na oleju. Do udek dodaj morele, dodaj bulion.
- Zostaw na małym ogniu, aż część bulionu wyparuje- około 20-25 minut. Do dżemu morelowego dodaj sos sojowy, imbir i paprykę.
- Udka daj do brytfanki. Sos z pieczenia zagotuj dodając doprawiony dżem morelowy.
- Dodaj do udek. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C i zapiekaj 15 minut.