Historia Hiszpanii w sposób oczywisty znalazła swoje odbicie w swej kuchni. Będąc mieszanką wpływów arabskich, francuskich, śródziemnomorskich stanowi wręcz kopalnię cudownych i niepowtarzalnych smaków.
Powiedzenie “kuchnia hiszpańska” wielu osobom, które miały okazję i przyjemność podróżować po półwyspie iberyjskim, wyda się oczywiście zbyt wielkim uogólnieniem. Nie zapominając jednak o wspaniałych regionalnych daniach, o cudownych, miejscowych przepisach, zaproponujemy zapoznanie się z kilkoma charakterystycznymi dla Hiszpanów daniami.
Biesiadę proponujemy zacząć od SAŁATKI Z POMARAŃCZY I AWOKADO oraz ANTIPASTO Z PIECZONEJ PAPRYKI. Potem podajemy HISZPAŃSKĄ ZUPĘ CZOSNKOWĄ. Później wybieramy pomiędzy tortillami – do dyspozycji mamy Z RYŻU i KAPUSTĄ KISZONĄ oraz ZIOŁOWĄ W SOSIE PAPRYKOWYM. Równie tradycyjna i równie wykwintna jak tortille jest PAELLA Z WARZYWAMI, a ZIEMNIAKI PO HISZPAŃSKU zadowolą wszystkich lubiących zdecydowane, ostre smaki. Na deser (pamiętając o autonomicznych zapędach mieszkańców Barcelony i okolic) proponujemy CREMA CATALANA.
Do absolutnie wszystkich podanych tu potraw proponujemy kieliszek czerwonego, hiszpańskiego, wytrawnego wina.
Jeśli komuś zasmakuje to może wypić ich nawet dwa.
Lub trzy.
Lub cztery…….
(w tym momencie autorzy poruszeni wyrzutami sumienia przestali się licytować…)