Gotowanie jest modne! W topowych restauracjach dania stają się coraz bardziej zaskakujące i właśnie dlatego na stolik w takim miejscu trzeba czekać nawet kilka miesięcy. Szefowie kuchni tacy jak Gordon Ramsay, Jamie Oliver czy Wojciech Modest Amaro z dnia na dzień stali się celebrytami, a programy z ich udziałem biją rekordy popularności. Już nie fast food a slow food i kuchnia molekularna walczą o nasze podniebienia. Odwiedź z nami najlepszą restaurację na świecie – kopenhaską Nomę i przekonaj się sam za jakie dania trzeci raz z rzędu otrzymała najwyższe kulinarne odznaczenie, trzy gwiazdki Michelin!
1. Duńskie pączki z wędzonymi śledzikami
To specjalność menu bożonarodzeniowego. Pączki to tradycyjny duński deser świąteczny, który stał się inspiracją dla szefa kuchni kopenhaskiej Nomy. Potrawa wygląda jak słodki pączek z niecodziennym nadzieniem, ale z pewnością nie jest słodka w smaku.