Gotowanie jest modne! W topowych restauracjach dania stają się coraz bardziej zaskakujące i właśnie dlatego na stolik w takim miejscu trzeba czekać nawet kilka miesięcy. Szefowie kuchni tacy jak Gordon Ramsay, Jamie Oliver czy Wojciech Modest Amaro z dnia na dzień stali się celebrytami, a programy z ich udziałem biją rekordy popularności. Już nie fast food a slow food i kuchnia molekularna walczą o nasze podniebienia. Odwiedź z nami najlepszą restaurację na świecie – kopenhaską Nomę i przekonaj się sam za jakie dania trzeci raz z rzędu otrzymała najwyższe kulinarne odznaczenie, trzy gwiazdki Michelin!
2. Rzodkiewki na jadalnej ziemi
Ta doniczka nie znalazła się na stole gości restauracji Noma przypadkiem. To wykwintna przystawka, która nie ma nic wspólnego z domową uprawą warzyw. Wprawdzie przepis na jadalną ziemię jest owiany tajemnicą, ale jedno jest pewne: w jej składzie nie ma ogrodowego torfu.