Gotowanie jest modne! W topowych restauracjach dania stają się coraz bardziej zaskakujące i właśnie dlatego na stolik w takim miejscu trzeba czekać nawet kilka miesięcy. Szefowie kuchni tacy jak Gordon Ramsay, Jamie Oliver czy Wojciech Modest Amaro z dnia na dzień stali się celebrytami, a programy z ich udziałem biją rekordy popularności. Już nie fast food a slow food i kuchnia molekularna walczą o nasze podniebienia. Odwiedź z nami najlepszą restaurację na świecie – kopenhaską Nomę i przekonaj się sam za jakie dania trzeci raz z rzędu otrzymała najwyższe kulinarne odznaczenie, trzy gwiazdki Michelin!
fot. nyctastes
6. Pączek smażony w tłuszczu wołowym z konikiem polnym i kwiatem kopru
Po bajkowej wegetariańskiej przystawce przyszła pora na kolejną odsłonę pączków, tym razem dla smakoszy o mocnych nerwach. Niewielu spodziewa się konika polnego na talerzu, w dodatku na pączku, zamiast lukru. Danie to okazało się na tyle kontrowersyjne, że szef kuchni w końcu zrezygnował z koników polnych…. zastąpił je pyłem z tych owadów.