Gotowanie jest modne! W topowych restauracjach dania stają się coraz bardziej zaskakujące i właśnie dlatego na stolik w takim miejscu trzeba czekać nawet kilka miesięcy. Szefowie kuchni tacy jak Gordon Ramsay, Jamie Oliver czy Wojciech Modest Amaro z dnia na dzień stali się celebrytami, a programy z ich udziałem biją rekordy popularności. Już nie fast food a slow food i kuchnia molekularna walczą o nasze podniebienia. Odwiedź z nami najlepszą restaurację na świecie – kopenhaską Nomę i przekonaj się sam za jakie dania trzeci raz z rzędu otrzymała najwyższe kulinarne odznaczenie, trzy gwiazdki Michelin!
fot. nyctastes
7. Ravioli z krewetki w liściach czosnku niedźwiedziego
Kolejne niecodzienne danie, tym razem kolorowe i urocze, ponownie w niczym nie przypomina tego, co kryje w sobie w rzeczywistości. Kwiaty jadalne, czosnek niedźwiedzi i klarowane masło świetnie komponują się z delikatnym krewetkowym wnętrzem.