Gotowanie jest modne! W topowych restauracjach dania stają się coraz bardziej zaskakujące i właśnie dlatego na stolik w takim miejscu trzeba czekać nawet kilka miesięcy. Szefowie kuchni tacy jak Gordon Ramsay, Jamie Oliver czy Wojciech Modest Amaro z dnia na dzień stali się celebrytami, a programy z ich udziałem biją rekordy popularności. Już nie fast food a slow food i kuchnia molekularna walczą o nasze podniebienia. Odwiedź z nami najlepszą restaurację na świecie – kopenhaską Nomę i przekonaj się sam za jakie dania trzeci raz z rzędu otrzymała najwyższe kulinarne odznaczenie, trzy gwiazdki Michelin!
fot. nyctastes
8. Befsztyk tatarski w dressingu z dodatkiem mrówek
To chyba najbardziej niecodzienne i kontrowersyjne danie w menu kopenhaskiej Nomy, ale równocześnie najszerzej rozsławiona potrawa. Mrówki, specjalnie hodowane do tego celu, są aromatyzowane estragonem lub trawą cytrynową i limonką. Ponoć nadają daniu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Cóż, pozostaje nam w to wierzyć.