Mówi się, że do serca trafiamy przez żołądek. Aby jednak osiągnąć ten cel, trzeba najpierw sprostać wyzwaniu, jakim jest przygotowanie wyjątkowego posiłku. Musi on nie tylko zadowoli obiekt naszych uczuć, lecz też pozostaną długo w jego/jej pamięci. Najlepiej byłoby mieć jednocześnie i zdolności kulinarne i doświadczenie w gotowaniu, jednak w rzeczywistości różnie to bywa... Dlatego warto skorzystać ze sprawdzonego przepisu i porad doświadczonego kucharza. Walentynki już wkrótce – wykorzystaj tę okazję i uwiedź ukochaną osobę specjalnym daniem! Poniżej przepis i kilka wskazówek Pascala Brodnickiego, które pomogą Ci przygotować przepyszną, nietrudną i, przede wszystkim, romantyczną kolację.
składniki:
- 250 g makaronu tagliatelle ugotowanego al dente wg wskazówek na opakowaniu
- 3 małe cukinie bez pestek i bez skóry
- 150 ml gęstej śmietany
- 20 g suszonych pomidorów
- 50 ml Ramy Smaż jak szef kuchni – wariant z oliwą z oliwek
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek posiekanego czosnku
- 30 g startego parmezanu
- sól, pieprz
przyrządzanie:
1. Obrane cukinie oraz suszone pomidory pokrój w słupki
- Na rozgrzaną patelnię wlej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Wrzuć czosnek, cukinie i suszone pomidory i podsmażaj przez 5 minut podsmaż na dużym ogniu
- Zmniejsz ogień i dodaj śmietanę, sól i pieprz. Podgotuj całość 2 minuty
- Dodaj makaron na patelnię i wymieszaj, by całość pokrył sos.
- Nałóż porcje na talerze, udekoruj natką i parmezanem, a pozostałą część zostaw na patelni, dodaj resztę natki i parmezanu i postaw na podkładce na stole.
Jeżeli chcesz, do dania możesz dodać wcześniej usmażonego kurczaka, łososia lub indyka.
Rada Pascala: Śpieszysz się z ugotowaniem wody np. na makaron?
Pamiętaj o tym, że sól hamuje proces gotowania. Ugotuj najpierw wodę do gotowania, a potem dopiero ją posól. Zawsze możesz przyśpieszyć proces, używając czajnika do zagotowania wody, a następnie przelać ją do garnka