Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Walentynkowa kolacja wg. Pascala Brodnickiego – Tagliatelle z cukinią i suszonymi pomidorami

Mówi się, że do serca trafiamy przez żołądek. Aby jednak osiągnąć ten cel, trzeba najpierw sprostać wyzwaniu, jakim jest przygotowanie wyjątkowego posiłku. Musi on nie tylko zadowoli obiekt naszych uczuć, lecz też pozostaną długo w jego/jej pamięci. Najlepiej byłoby mieć jednocześnie i zdolności kulinarne i doświadczenie w gotowaniu, jednak w rzeczywistości różnie to bywa... Dlatego warto skorzystać ze sprawdzonego przepisu i porad doświadczonego kucharza. Walentynki już wkrótce – wykorzystaj tę okazję i uwiedź ukochaną osobę specjalnym daniem! Poniżej przepis i kilka wskazówek Pascala Brodnickiego, które pomogą Ci przygotować przepyszną, nietrudną i, przede wszystkim, romantyczną kolację.

Tagliatelle z cukinią i suszonymi pomidorami_Pascal dla Rama Smaż jak szef kuchni

składniki:
 

  • 250 g makaronu tagliatelle ugotowanego al dente wg wskazówek na opakowaniu
  • 3 małe cukinie bez pestek i bez skóry
  • 150 ml gęstej śmietany
  • 20 g suszonych pomidorów
  • 50 ml Ramy Smaż jak szef kuchni – wariant z oliwą z oliwek
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek posiekanego czosnku
  • 30 g startego parmezanu
  • sól, pieprz

przyrządzanie:

1. Obrane cukinie oraz suszone pomidory pokrój w słupki

  1. Na rozgrzaną patelnię wlej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Wrzuć czosnek, cukinie i suszone pomidory i podsmażaj przez 5 minut podsmaż na dużym ogniu
  2. Zmniejsz ogień i dodaj śmietanę, sól i pieprz. Podgotuj całość 2 minuty
  3. Dodaj makaron na patelnię i wymieszaj, by całość pokrył sos.
  4. Nałóż porcje na talerze, udekoruj natką i parmezanem, a pozostałą część zostaw na patelni, dodaj resztę natki i parmezanu i postaw na podkładce na stole.

 

 

Jeżeli chcesz, do dania możesz dodać wcześniej usmażonego kurczaka, łososia lub indyka.

Rada Pascala: Śpieszysz się z ugotowaniem wody np. na makaron?

Pamiętaj o tym, że sól hamuje proces gotowania. Ugotuj najpierw wodę do gotowania, a potem dopiero ją posól. Zawsze możesz przyśpieszyć proces, używając czajnika do zagotowania wody, a następnie przelać ją do garnka

ZOBACZ TEŻ: Duszone kalmary w sosie z czerwonego wina